FAQ

Categorie
Veelgestelde vragen over het verwijderen van asbest

Hoe herken je asbest? 

Bent u niet zeker of een materiaal in uw omgeving asbest bevat? Dan kan u op verschillende manieren te weten komen of het materiaal asbesthoudend is. De veiligste en meest zekere manier is om een laboanalyse te laten uitvoeren. Vooral omdat asbestvezels eigenlijk niet zichtbaar zijn met het blote oog. 

Informeer bij asbestinventarisatie specialist hoe u op een veilige manier een staal van het materiaal kunt aanleveren. Lukt dat niet of wilt u dit liever niet zelf doen, dan komt de specialist zelf een staal nemen.

Experts kunnen veel asbesttoepassingen soms ook visueel herkennen, bijvoorbeeld golfplaten en leien in asbestcement. In dat geval is er geen laboanalyse nodig. 
 

Asbest zelf herkennen


Controleert u liever zelf of een materiaal asbest bevat? Dan kunt u enkele trucjes gebruiken. Raadpleeg bijvoorbeeld het productiejaar, bekijk de textuur of doe de vlamtest. Let wel op: deze hulpmiddelen zijn minder nauwkeurig. 

 

Raadpleeg het productiejaar


Het productiejaar van een materiaal kan u een eerste aanwijzing geven over de mogelijke aanwezigheid van asbest. Ook plannen, facturen, technische fiches en andere gegevens van de fabrikant kunnen nuttig zijn.

Werd het materiaal geproduceerd of geplaatst tussen 1945 en 2001? Dan is de kans reëel dat het asbest bevat. Dat geldt zeker voor toepassingen geproduceerd tussen 1955 en 1985.

Een dak of gevelbekleding uit kunstleien of golfplaten geplaatst voor 1990 bevat altijd asbest.

Leien of golfplaten zonder asbest herkent u aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Asbestvrije golfplaten hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

Bekijk de textuur van het materiaal

U kunt asbest ook herkennen door de textuur van een materiaal te bekijken. Let op de volgende zaken:

De meeste plaatmaterialen in asbestcement hebben een gewafelde structuur in de vorm van een honingraat. Ze bestaan meestal ook uit meerdere lagen.

Toepassingen in asbestcement hebben vaak ‘asbestbloemen’: witte vlekken verspreid over het oppervlak. Die vlekken wijzen op de aanwezigheid van asbest.

Doe de vlamtest

Een derde trucje is de vlamtest. Ga met een vlam over een zichtbare vezelbundel, bijvoorbeeld aan een hoek of op een plaats waar het materiaal gebroken is. Gloeien de vezels alleen maar, en worden ze niet vernield door de vlam? Dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Vezels die niet van asbest zijn, zullen door de vlam uiteenvallen of druppels vormen.

Opgelet: ook andere types van keramische vezels kunnen bij de vlamtest gloeien. Om zeker te zijn, doet u beter een beroep op een erkend expert.

Asbestinventaris

Als een gebouw over een asbestinventaris. beschikt, is dat uiteraard uw beste bron van informatie. De inventaris beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw voorkomen en doet een uitspraak over hun toestand. Het geeft ook adviezen voor een juist beheer of een correcte verwijdering. Alleen een recente asbestinventaris, opgemaakt door een bekwame expert, is betrouwbaar. 

Tegen 2032 zal elk gebouw in Vlaanderen over een asbestinventaris moeten beschikken. Om een gebouw te verkopen zal u in de toekomst een asbestsattest. moeten voorleggen. De OVAM zal zo’n attest afleveren op basis van een correcte asbestinventaris, opgemaakt door een gecertificeerde asbestdeskundige

{$lblDoYouAcceptCookies}

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord