Ervaring dakrenovatie in Agrarisch magazine 2021

Afgelopen voorjaar mochten wij meerdere daken vernieuwen bij akkerbouwbedrijf Blauw in Veendam. Agrarisch magazine 2021 sprak met hen over de grondige renovatie. 

Familie Blauw in Veendam (Gr) liet twee schuren op één locatie van hun akkerbouwbedrijf afgelopen jaar grondig renoveren. ‘Deze opknapbeurt was nodig en is gelukkig goed geslaagd.’

Marinus Jan Blauw heeft in maatschap met zijn zoon Peter een akkerbouwbedrijf in Veendam. Vader en zoon Blauw
boeren op veenkoloniale grond. Het bouwplan bestaat uit zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan. ‘Op mijn twaalfde kwam ik met mijn ouders uit Heerhugowaard over naar Oost-Groningen. Wij moesten in Noord-Holland wijken voor industrie. Zelf ben ik 27 jaar lang leliekweker geweest. Daar ben ik in 2012 mee gestopt’, aldus Blauw, die ook nog een tijd lang blauwe druiven kweekte.

Grondige renovatie
Het akkerbouwbedrijf van familie Blauw bestaat uit twee locaties. ‘De hoofdvestiging is bij ons thuis. Ik heb hier twee
oude schuren staan’, vertelt Marinus Jan Blauw. Deze schuren worden onder andere gebruikt voor machineberging en de opslag. van pootaardappelen. In april 2020 zijn beide schuren grondig gerenoveerd door Middendorp Montage. De daken van beide schuren zijn vervangen, de gevels zijn (deels) voorzien van nieuwe sandwichpanelen en er zijn nieuwe
overheaddeuren geplaatst. Ook is er een nieuwe kilgoot gemaakt tussen beide schuren. Aan de tuinzijde van de schuur is een nieuwe aluminium dakgoot gemonteerd. De daken van de schuren zijn voorzien van Falk-sandwichdakpanelen met een isolatiewaarde van 2,07 (RC). In het dak van een van de twee schuren is gekozen voor licht doorlatende panelen. De Falk-gevelpanelen hebben een RC-waarde van 2,61. De vijf nieuwe overheaddeuren (sectionaaldeuren) zijn voorzien van een glassectie. De deuren worden elektrisch bediend.‘De stenen schuur dateert van 1965 en was nog voorzien van asbesthoudende golfplaten. De jongste schuur is in 1993 gebouwd. Op het dak lagen asbestvrije  golfplaten van slechte kwaliteit’, zo vertelt Blauw.

Prijs/kwaliteit klopt
De akkerbouwer is blij met de grondige renovatie van zijn schuren. ‘Het ziet er strak uit. De schuren ogen weer als nieuw en zijn helemaal up-to-date. Het werk is secuur en netjes uitgevoerd, helemaal naar verwachting’, vertelt Blauw. ‘De goede prijs/kwaliteitverhouding was voor mij reden om voor Middendorp Montage te kiezen’, aldus de akkerbouwer, die op een beurs in Groningen in contact kwam met het bedrijf.

Geschreven door Fleur de Roij op