Verzekeren asbestdaken lastiger

Het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering wordt steeds lastiger. Meer en meer verzekeraars bieden geen of beperkte dekking voor asbestdaken. 

Vorig jaar juni leek er in eerste instantie een verbod te komen op asbest houdende daken. Dit voorstel werd uiteindelijk verworpen door de Eerste Kamer, vanwege te grote onduidelijkheid over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het plan. Het is nog niet duidelijk of en wanneer nieuwe regelgeving komt voor het verwijderen van asbestdaken. Hoewel het agrariërs voorlopig dus niet wordt verboden om asbestdaken te laten zitten, blijft het lastig om een verzekering af te sluiten. Verzekeraars blijken namelijk steeds minder vaak bereid om asbestdaken te verzekeren. 

Verschillende verzekeraars bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen of slechts beperkte dekking voor asbestdaken. Verzekeraars als Centraal Beheer, FBTO en Interpolis bouwen de eventuele vergoeding bij schade elk jaar af voor asbesthoudende daken. Bij deze verzekeraars loopt de dekking voor schade aan asbestdaken van 2019 tot 2022 terug van 20 procent tot 5 procent. 

Er zijn ook verzekeraars die asbestdaken alleen verzekeren als de verzekerde een saneringsplan kan overleggen, en op deze manier kan aantonen dat het asbest verwijderd gaat worden. Dat verzekeraars voorzichtiger zijn geworden, kan mogelijk worden verklaard doordat alle asbestdaken in Nederland inmiddels ruim 30 jaar oud zijn. Daarnaast kunnen oude asbestdaken ook gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Ondanks het verworpen wetsvoorstel, blijft het verwijderen van asbestdaken dus nog steeds actueel en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk. 

Geschreven door Fleur de Roij op