Dakisolatie bij golfplaten

Dak van stal/loods isoleren of niet?
Moet het dak van een stal of loods worden geïsoleerd? De huidige oplopende prijzen in de bouw vragen om slimme investeringen. Middendorp Montage denkt mee en beschrijft hier de verschillende oplossingen voor een golfplaten dak, met of zonder isolatie, afhankelijk van de toepassing.

Golfplaten zonder isolatie
In het bijzonder geschikt voor melk- en rundvee en paarden
Isolatie is niet in alle gevallen noodzakelijk. Het is zonde om meer geld uit te geven dan nodig. Moet de stal bescherming bieden tegen regen en snel gemonteerd kunnen worden? Dan is het advies om geen extra budget uit te trekken voor isolatiekosten. Melkvee en rundvee zijn minder gevoelig voor koudeval dan varkens en pluimvee. Ook bij een rijhal voor paarden is isolatie geen noodzakelijke optie.

Volledig/deels isoleren onder de gording
Het advies voor varkens en pluimvee
Volledig isoleren onder de gording geeft de mogelijkheid om op een gecontroleerde manier het klimaat in een stal of loods regelen. Voor sommige dieren, zoals varkens en pluimvee, is dat noodzakelijk. Met deze isolatie wijze houd je de temperatuur onder controle en kan je een luchtdicht gebouw realiseren, waarbij koudeval wordt vermeden. Vuil is hierbij ook eenvoudig te verwijderen. Naast volledige isolatie, is het ook mogelijk om deels te isoleren. Dit houdt in dat de onderste meters van het dak vanaf de dakvoet worden geïsoleerd. De hinderlijke koudeval wordt hierdoor aan de zijkanten van de stal flink gereduceerd.

Volledig isoleren op de gording
Budgetvriendelijke voor loodsen 
Een andere mogelijkheid is volledig isoleren op de gording. Hierbij worden golfplaten rechtstreeks op de lange isolatieplaten gemonteerd. Dit kan in één handeling worden gedaan, waardoor kosten en tijd wordt bespaard. Bij deze isolatiewijze moet wel rekening worden gehouden met koudeval. Daarnaast zijn de stallen of loodsen moeilijk te reinigen.

Meer informatie over dakrenovatie vindt u hier