Is er sprake van asbest in het dak en/of de wanden van uw stal, hal, bedrijfspand of schuur? En wilt u uw asbest verwijderen en vervangen door nieuwe wand- of dakbeplating of nieuwe asbestvrije dakplaten (golfplaten)? In samenwerking met onze SC-530 gecertificeerde partners ontzorgen wij dagelijks opdrachtgevers bij het laten verwijderen en vervangen van asbest. Dit doen wij voor renovatieprojecten in de utiliteit en agrarische sector. 

De asbest sanering gebeurt uiteraard volgens de juiste procedures. Neemt u voor meer informatie over het verwijderen van asbest contact met ons op of bekijk de informatie op de volgende pagina's;

Asbest verwijderen van staldak of schuurdak
Asbestsanering dak bedrijfspand of bedrijfshal

Welke voorbereidingen moet ik zelf treffen voor het asbest verwijderen? 

In dit filmpje vertellen we je welke voorbereidingen je moet treffen voordat we de asbest verwijdering kunnen uitvoeren:

1. Er moet voldoende ruimte om het gebouw in kwestie heen zijn, zodat onze kranen, verreikers en asbestcontainers de ruimte hebben.
2. Om de gevels heen moeten geen spullen meer staan, zodat er geen asbest deeltjes tussen kunnen komen.
3. De hal moet leeg en bezemschoon zijn, tenzij er isolatiemateriaal aanwezig is.
4. Gordingen moeten netjes schoon zijn.

Van tevoren ontvang je van ons een uitgebreide instructiemail, met specifieke instructies voor het type gebouw (loods, stal, etc).

 

Met de juiste aanpak heeft u binnen enkele dagen een geheel nieuw dak.

Stap 1: asbestinventarisatierapport en sloopmelding

Voordat de asbest sanering daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moet eerst het papierwerk op orde zijn. In het filmpje vertellen we u hier meer over.
Voor meer dan 80% van dakrenovaties die wij uitvoeren, regelen we ook het asbestrapport. Dit is nodig voor de omgevingsvergunning (sloopmelding). Hiervoor komt iemand bij u langs om het dak te beoordelen en een monster te nemen. In het rapport wordt de aangetroffen asbest beschreven. Ook wordt er een risicobeoordeling gemaakt. Wij regelen de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit hele proces duurt ongeveer drie weken.

 

bereikbaarheid stallen asbest verwijdering

Stap 2: Een goed bereikbare en schone locatie

U zorgt voor goede bereikbaarheid rondom uw stal of loods. Het is aan te bevelen dat het binnen bezemschoon is, maar we blijven wel realistisch. Rondom het dak betekent dit concreet dat er in de stal of het pand geen zaken als spinnenwebben meer zitten. 

Asbest sanering

Stap 3: Asbest verwijderen

Na de sanering wordt het dak dezelfde dag vrijgegeven (goedgekeurd). Als de mogelijkheid er is, saneren we bij een veestapel in twee fases. We doen eerst de ene helft. U kunt daarna het vee verplaatsen naar de andere helft, zodat de dieren indien gewenst in de schuur kunnen blijven. Er worden dan 2 vrijgaven gedaan. Dit werkt doorgaans prima. Bij de offerte zijn afvoerkosten voor het asbest inbegrepen. We verzorgen de asbest verwijdering dus van A tot Z!

Montage van nieuw dak

Stap 4: Montage nieuw dak

Direct na de asbest sanering wordt (indien noodzakelijk) randbeveiliging geplaatst. Daarna starten we gelijk met de montage van het nieuwe dak. Vooraf wordt alles ingemeten door onze werkvoorbereider.

Kiest u voor golfplaten of panelen? Wij adviseren graag wat voor u de beste dak-oplossing is.

Goed om te weten:

Landelijk verbod op asbest

Het verbod op asbesthoudende daken is opgeschort naar een latere termijn. Het verbod gaat wel door, maar het is nog onbekend wanneer en in welke vorm. Lees hier meer over de schadelijkheid van asbest en het verbod


Verzekeraars

Opstallen met een asbestdak worden niet meer goed verzekerd. Bijna alle verzekeraars hebben de laatste jaren de voorwaarden aangepast. Bekijk voor de asbest verwijdering dus nauwkeurig of u goed verzekert bent.

 

Energie investeringsaftrek

Ondernemers die besluiten gelijktijdig met de asbestsanering de isolatiewaarde van hun bedrijfsgebouw te verbeteren met een R-waarde van minimaal 2, hebben eveneens de mogelijkheid om van de Energie-investeringsaftrek gebruik te maken. Zij kunnen in aanmerking komen voor 45 procent aanvullende fiscale aftrek over de investering in de isolatie.

Schadelijkheid van asbest

Zolang platen op het dak liggen en niet beschadigen kan asbest eigenlijk niet zoveel kwaad. Maar een asbest verwijdering is wel aan te raden!

Wat is een asbestsanering?

De termen asbestsanering en asbestverwijdering betekenen vrijwel hetzelfde. Vaak gebruiken we ze door elkaar. Met asbestsanering wordt meestal het verwijderen én verwerken van asbest bedoeld. Anders gezegd, met asbestsanering bedoelen we meestal het hele proces: van aanvraag tot afvoer van asbest.

Asbestverwijdering is dan een onderdeel van asbestsanering. Waar het allemaal op neerkomt is dat we een gebouw of onderdeel daarvan geheel vrij maken van asbest.

Hoe gaat een asbestsanering in zijn werk?

Na de werkvoorbereiding komen wij met de torenkraan en verreiker om het dak te saneren. We kunnen ongeveer 800m2 oppervlakte per dag saneren. Het asbest wordt door ons verwijderd en het terrein wordt altijd netjes schoon opgeleverd. Als de sanering is voltooid komt een inspecteur de siatuatie keuren. Tijdens deze vrijgave wordt het pand officieel asbestvrij verklaard. 

Wat kost een asbest sanering?

De totale kosten voor de asbest verwijdering bestaan uit de kosten voor asbestinventarisatie, asbest verwijderen, asbest verwerken en asbest afvoeren. Voor een juiste kostenberekening nemen we al deze factoren mee. Bovendien zijn een aantal zaken bij elke asbestsanering weer anders:

  • De grootte van de te saneren ruimte
  • De hoeveelheid asbest
  • Het type asbest

Wat is de kostenverdeling van een asbest sanering?

De opbouw van de kosten is altijd helder. De verdeling is als volgt:

  • Verwijderen van asbest: 70 procent van de kosten
  • Asbestinventarisatie: 23 procent van de kosten
  • Afvoeren van de asbesthoudende materialen: 7 procent van de kosten

Wilt u weten wat de kosten van asbest verwijderen in uw situatie zijn? Vul ons offerteformulier in en we berekenen het graag geheel vrijblijvend voor u

Stellen jullie ook een asbestinventarisatierapport op?

Bij asbest verwijdering komt een hoop papierwerk kijken. Voor meer dan 80% van dakrenovaties die wij uitvoeren, regelen we ook het asbestrapport. Dit is nodig voor de omgevingsvergunning (sloopmelding). Iemand komt bij u langs om het dak te beoordelen en een monster af te nemen. In het rapport worden vervolgens de aangetroffen asbest en een risicobeoordeling beschreven. Wij regelen de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit hele proces duurt ongeveer drie weken.

Wanneer mag ik zelf mijn asbest verwijderen?

Asbest verwijderen wordt vrijwel altijd gedaan door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. Mag u zelf asbest verwijderen? Nee, in de meeste gevallen niet. U mag asbest alleen zelf verwijderen als u aan de volgende regels voldoet:

  • Het gaat om een woning
  • De totale oppervlakte van het materiaal is kleiner dan of gelijk aan 35 vierkante meter
  • U bent er zeker van dat er geen asbestvezels vrij kunnen komen (anders gezegd, het asbesthoudend materiaal wordt niet gebroken of beschadigd)
  • Het mag alleen bij de zogenoemde hechtgebonden variant van asbest
  • U vraagt minimaal een week van tevoren een sloopmelding aan bij de gemeente

Waarom asbest laten verwijderen door een bedrijf?

In vrijwel alle gevallen is het verstandig asbest te laten verwijderen door een daartoe gecertificeerd bedrijf. In de meeste gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht. Daarbij biedt asbest laten verwijderen door Middendorp Montage de volgende voordelen:

  • Wij ontzorgen u graag in alles fases van asbestsanering, van inventarisatie tot afvoer en ook de administratieve afhandeling die daarbij hoort. Zo bespaart u veel tijd en inspanning en houdt u meer tijd over voor uw eigen werkzaamheden
  • We beschikken over alle benodigde machines en apparatuur en verrichten alle werkzaamheden in eigen beheer. Dit draagt bij aan onze werkwijze met korte en efficiënte lijnen. U kunt altijd rekenen op een vlotte afhandeling
  • Wij communiceren helder, u weet direct waar u aan toe bent en heeft altijd een vast aanspreekpunt

Is het verwijderen van asbest nog verplicht?

In 2021 ben je als eigenaar van je woning of pand niet verplicht om asbest te verwijderen. Wel kan de gemeente eisen om je asbest weg te halen, maar dit alleen als het asbest zich in een gevaarlijke en/of slechte staat bevindt

Wat is een slechte staat van asbest?

Een slechte staat van asbest is wanneer het op een kapot dak zit, waardoor het dak kan inzakken en de asbestdeeltjes vrijkomen. Asbestdeeltjes komen namelijk vrij bij beweging. Ook als asbest los komt van het oppervlak, is het schadelijk voor je gezondheid.

Welke vergunningen heb je nodig voor het verwijderen van asbest?

Voordat je asbest mag verwijderen, heb je twee vergunningen nodig. Je hebt een sloopvergunning en een vergunning bij de gemeente nodig. Wilt u deze zorgen niet hebben? Als u uw asbest laat verwijderen door Middendorp Montage, regelen we dit allemaal voor u.

Accepteer je cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord