Zit er asbest in het dak of de wanden van uw stal, hal, of bedrijfspand? Dan is het verstandig om dit te laten verwijderen en vervangen door nieuwe dak- of wandbeplating. In samenwerking met gecertificeerde partners ontzorgen wij onze opdrachtgevers bij het laten verwijderen en vervangen van asbest. Dit gebeurt uiteraard volgens de juiste procedures; onze partners zijn SC-530 gecertificeerd.

Wij verzorgen complete asbestrenovaties in de agrarische en utiliteitssector. Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest? Neem dan contact met ons op of lees hier meer over asbest verwijderen van uw stal of asbest verwijderen van uw bedrijfspand.

 

Wat moet ik zelf regelen voor het asbest verwijderen? 

Laat u uw asbest dak vervangen door Middendorp Montage? Dan nemen wij het meeste werk voor u uit handen. Zo verzorgen wij de asbestinventarisatie, sloopvergunning, asbest sanering en het plaatsen van uw nieuwe dak. Van u vragen we het volgende:

 1. Zorg voor vrije ruimte rondom uw pand, zodat er genoeg plaats is voor onze kranen, verreikers en asbestcontainers.
 2. Zorg dat er geen spullen meer om de gevels heen staan, zodat hier geen asbest deeltjes tussen kunnen komen.
 3. Het pand moet leeg en bezemschoon zijn, tenzij er isolatiemateriaal aanwezig is.
 4. De gordingen moeten netjes schoon zijn.

Voordat wij uw asbest dak vervangen, ontvangt u van ons een uitgebreide mail met instructies voor uw type gebouw.

Met de juiste aanpak heeft u binnen enkele dagen een geheel nieuw dak.

Stap 1: asbestinventarisatierapport en sloopmelding

Voordat de asbest sanering daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moet eerst het papierwerk op orde zijn. In het filmpje vertellen we u hier meer over.
Voor meer dan 80% van dakrenovaties die wij uitvoeren, regelen we ook het asbestrapport. Dit is nodig voor de omgevingsvergunning (sloopmelding). Hiervoor komt iemand bij u langs om het dak te beoordelen en een monster te nemen. In het rapport wordt de aangetroffen asbest beschreven. Ook wordt er een risicobeoordeling gemaakt. Wij regelen de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit hele proces duurt ongeveer drie weken.

 

bereikbaarheid stallen asbest verwijdering

Stap 2: Een goed bereikbare en schone locatie

U zorgt voor goede bereikbaarheid rondom uw stal of loods. Het is aan te bevelen dat het binnen bezemschoon is, maar we blijven wel realistisch. Rondom het dak betekent dit concreet dat er in de stal of het pand geen zaken als spinnenwebben meer zitten. 

Asbest sanering

Stap 3: Asbest verwijderen

Na de sanering wordt het dak dezelfde dag vrijgegeven (goedgekeurd). Als de mogelijkheid er is, saneren we bij een veestapel in twee fases. We doen eerst de ene helft. U kunt daarna het vee verplaatsen naar de andere helft, zodat de dieren indien gewenst in de schuur kunnen blijven. Er worden dan 2 vrijgaven gedaan. Dit werkt doorgaans prima. Bij de offerte zijn afvoerkosten voor het asbest inbegrepen. We verzorgen de asbest verwijdering dus van A tot Z!

Montage van nieuw dak

Stap 4: Montage nieuw dak

Direct na de asbest sanering wordt (indien noodzakelijk) randbeveiliging geplaatst. Daarna starten we gelijk met de montage van het nieuwe dak. Vooraf wordt alles ingemeten door onze werkvoorbereider.

Kiest u voor golfplaten of panelen? Wij adviseren graag wat voor u de beste dak-oplossing is.

Goed om te weten:

Landelijk verbod op asbest

Het verbod op asbesthoudende daken is opgeschort naar een latere termijn. Het verbod gaat wel door, maar het is nog onbekend wanneer en in welke vorm. Lees hier meer over de schadelijkheid van asbest en het verbod


Verzekeraars

Opstallen met een asbestdak worden niet meer goed verzekerd. Bijna alle verzekeraars hebben de laatste jaren de voorwaarden aangepast. Bekijk voor de asbest verwijdering dus nauwkeurig of u goed verzekert bent.

 

Energie investeringsaftrek

Ondernemers die besluiten gelijktijdig met de asbestsanering de isolatiewaarde van hun bedrijfsgebouw te verbeteren met een R-waarde van minimaal 2, hebben eveneens de mogelijkheid om van de Energie-investeringsaftrek gebruik te maken. Zij kunnen in aanmerking komen voor 45 procent aanvullende fiscale aftrek over de investering in de isolatie.

Schadelijkheid van asbest

Zolang platen op het dak liggen en niet beschadigen kan asbest eigenlijk niet zoveel kwaad. Maar een asbest verwijdering is wel aan te raden!

Wat is een asbestsanering?

Bij een asbestsanering maken we een gebouw of onderdeel daarvan geheel vrij van asbest. Met de term ‘asbestsanering’ bedoelen we het gehele proces, van het aanvragen van de vergunningen tot en met het afvoeren en verwerken van asbest. Het verwijderen van asbest is dus één onderdeel van een asbestsanering. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.

Waar het op neerkomt, is dat we een gebouw vrij maken van asbest. Lees hier meer informatie over een asbest dak vervangen.

Hoe gaat een asbestsanering in zijn werk?

Het proces van asbestsanering bestaat uit verschillende stappen:

 1. Asbestinventarisatie laten uitvoeren
 2. Omgevingsvergunning en sloopmelding aanvragen
 3. Werkvoorbereiding van het project
 4. Asbest laten verwijderen
 5. Vrijgave van het pand
 6. Monteren van uw nieuwe dak

Laat u uw asbest dak vervangen door Middendorp Montage? Dan nemen we dit hele proces voor u uit handen. U hoeft alleen te zorgen voor goede bereikbaarheid rondom uw stal, schuur of loods. Na het verwijderen van asbest plaatsen wij zo snel mogelijk uw nieuwe dak.

Meer weten over het vervangen van een asbest dak? Bekijk hier ons stappenplan voor asbestsanering of bekijk de onderstaande video.

Stellen jullie ook een asbestinventarisatierapport op?

Bij het verwijderen van asbest komt een hoop papierwerk kijken. Voor meer dan 80% van de dakrenovaties die wij uitvoeren, verzorgen we ook het asbestrapport. Dit is nodig om de verplichte omgevingsvergunning (sloopmelding) aan te vragen bij de gemeente. Iemand komt bij u langs om het dak te beoordelen en een monster te nemen. Wanneer er asbest wordt aangetroffen, staat in het inventarisatierapport om welke risicoklasse het gaat en hoe het asbest verwijderd moet worden. Zodra het rapport binnen is, regelen wij de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit duurt ongeveer 3 weken.

Wanneer mag ik zelf mijn asbest verwijderen?

U mag asbest alleen zelf verwijderen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Het gaat om een particuliere woning of bijgebouw (geen bedrijfsfunctie).
 • De totale oppervlakte van het materiaal is kleiner dan of gelijk aan 35 vierkante meter.
 • Het mag alleen bij de zogenoemde hechtgebonden variant van asbest.
 • U bent er zeker van dat er geen asbestvezels vrij kunnen komen (anders gezegd, het asbesthoudend materiaal wordt niet gebroken of beschadigd).
 • U vraagt minimaal een week van tevoren een sloopmelding aan bij de gemeente.

Asbest verwijderen wordt vrijwel altijd gedaan door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. Voor oppervlaktes groter dan 200 vierkante meter kunt u Middendorp Montage inschakelen om asbest te verwijderen.

Waarom asbest laten verwijderen door een bedrijf?

In vrijwel alle gevallen is het verstandig asbest te laten verwijderen door een daartoe gecertificeerd bedrijf. In de meeste gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht. Daarbij biedt asbest laten verwijderen door Middendorp Montage de volgende voordelen:

 • Wij ontzorgen u graag in alles fases van asbestsanering, van inventarisatie tot afvoer en ook de administratieve afhandeling die daarbij hoort. Zo bespaart u veel tijd en inspanning en houdt u meer tijd over voor uw eigen werkzaamheden
 • We beschikken over alle benodigde machines en apparatuur en verrichten alle werkzaamheden in eigen beheer. Dit draagt bij aan onze werkwijze met korte en efficiënte lijnen. U kunt altijd rekenen op een vlotte afhandeling
 • Wij communiceren helder, u weet direct waar u aan toe bent en heeft altijd een vast aanspreekpunt
Is het verwijderen van asbest nog verplicht?

In 2024 ben je als eigenaar van je woning of pand niet verplicht om asbest te verwijderen. Wel kan de gemeente eisen om je asbest weg te halen, maar dit alleen als het asbest zich in een gevaarlijke en/of slechte staat bevindt.

Wat is een slechte staat van asbest?

Een slechte staat van asbest is wanneer het op een kapot dak zit, waardoor het dak kan inzakken en de asbestdeeltjes vrijkomen. Asbestdeeltjes komen namelijk vrij bij beweging. Ook als asbest los komt van het oppervlak, is het schadelijk voor je gezondheid.

Welke vergunningen heb je nodig voor het verwijderen van asbest?

Voordat je asbest mag verwijderen, heb je twee vergunningen nodig. Je hebt een sloopvergunning en een vergunning bij de gemeente nodig. Wilt u deze zorgen niet hebben? Als u uw asbest laat verwijderen door Middendorp Montage, regelen we dit allemaal voor u.

Is een asbestsanering hetzelfde als een asbestverwijdering?

Een asbestsanering is eigenlijk hetzelfde als een asbestverwijdering. In de volksmond worden beide termen door elkaar gebruikt. Waar het op neer komt is dat asbest wordt weggehaald van een gebouw.

Welke voorbereidingen moet ik zelf treffen voor asbest verwijdering?

De volgende dingen zijn belangrijk bij een asbest verwijdering:

 1.  Er moet voldoende ruimte om het gebouw in kwestie heen zijn, zodat onze kranen, verreikers en asbestcontainers de ruimte hebben.
 2.  Om de gevels heen moeten geen spullen meer staan, zodat er geen asbest deeltjes tussen kunnen komen.
 3. De hal moet leeg en bezemschoon zijn, tenzij er isolatiemateriaal aanwezig is.
 4. Gordingen moeten netjes schoon zijn.