De termen asbestsanering en asbestverwijdering betekenen vrijwel hetzelfde. Vaak gebruiken we ze door elkaar. Met asbestsanering wordt meestal het verwijderen én verwerken van asbest bedoeld. Anders gezegd, met asbestsanering bedoelen we meestal het hele proces: van aanvraag tot afvoer van asbest.
Asbestverwijdering is dan een onderdeel van asbestsanering. Waar het allemaal op neerkomt is dat we een gebouw of onderdeel daarvan geheel vrij maken van asbest.
Na de werkvoorbereiding komen wij met de torenkraan en verreiker om het dak te saneren. We kunnen ongeveer 800m2 oppervlakte per dag saneren. Het asbest wordt door ons verwijderd en het terrein wordt altijd netjes schoon opgeleverd. Als de sanering is voltooid komt een inspecteur de siatuatie keuren. Tijdens deze vrijgave wordt het pand officieel asbestvrij verklaard.
De totale kosten voor de asbest verwijdering bestaan uit de kosten voor asbestinventarisatie, asbest verwijderen, asbest verwerken en asbest afvoeren. Voor een juiste kostenberekening nemen we al deze factoren mee. Bovendien zijn een aantal zaken bij elke asbestsanering weer anders:
De opbouw van de kosten is altijd helder. De verdeling is als volgt:
Wilt u weten wat de kosten van asbest verwijderen in uw situatie zijn? Vul ons offerteformulier in en we berekenen het graag geheel vrijblijvend voor u
Bij asbest verwijdering komt een hoop papierwerk kijken. Voor meer dan 80% van dakrenovaties die wij uitvoeren, regelen we ook het asbestrapport. Dit is nodig voor de omgevingsvergunning (sloopmelding). Iemand komt bij u langs om het dak te beoordelen en een monster af te nemen. In het rapport worden vervolgens de aangetroffen asbest en een risicobeoordeling beschreven. Wij regelen de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit hele proces duurt ongeveer drie weken.
Asbest verwijderen wordt vrijwel altijd gedaan door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. Mag u zelf asbest verwijderen? Nee, in de meeste gevallen niet. U mag asbest alleen zelf verwijderen als u aan de volgende regels voldoet:
In vrijwel alle gevallen is het verstandig asbest te laten verwijderen door een daartoe gecertificeerd bedrijf. In de meeste gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht. Daarbij biedt asbest laten verwijderen door Middendorp Montage de volgende voordelen:
In 2021 ben je als eigenaar van je woning of pand niet verplicht om asbest te verwijderen. Wel kan de gemeente eisen om je asbest weg te halen, maar dit alleen als het asbest zich in een gevaarlijke en/of slechte staat bevindt
Een slechte staat van asbest is wanneer het op een kapot dak zit, waardoor het dak kan inzakken en de asbestdeeltjes vrijkomen. Asbestdeeltjes komen namelijk vrij bij beweging. Ook als asbest los komt van het oppervlak, is het schadelijk voor je gezondheid.
Voordat je asbest mag verwijderen, heb je twee vergunningen nodig. Je hebt een sloopvergunning en een vergunning bij de gemeente nodig. Wilt u deze zorgen niet hebben? Als u uw asbest laat verwijderen door Middendorp Montage, regelen we dit allemaal voor u.
Een asbestsanering is eigenlijk hetzelfde als een asbestverwijdering. In de volksmond worden beide termen door elkaar gebruikt. Waar het op neer komt is dat asbest wordt weggehaald van een gebouw.
De volgende dingen zijn belangrijk bij een asbest verwijdering:
Soms wordt het vee tijdens een asbestsanering uit de schuur verwijderd. Er zijn ook mogelijkheden waarbij dit niet hoeft te gebeuren, bijvoorbeeld door het plaatsen van dupaneel of tempex onder de gordingen. Op deze manier wordt een dichte kap gerealiseerd en kan het vee binnen blijven.
Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, gaan onze gecertificeerde medewerkers aan de slag. Dat doen zij op basis van het asbestsaneringrapport. Zorgvuldig verwijderen zij het asbest van de vastgestelde plekken. Hoe en waar, en in welke volgorde? Dat gaat altijd in overleg met u. Hoeveel tijd en inspanning het verwijderen kost, verschilt per situatie.
Wij beschikken over eigen materieel waardoor wij optimaal vakkundig montage- en afwerkingswerkzaamheden verrichten. Ons uitgangspunt is altijd dat vee of gewassen zo min mogelijk hinder ondervinden. Wij werken zo efficiënt mogelijk met als uitgangspunt dat uw werk altijd zoveel mogelijk gewoon doorgaat.
Bij asbest saneren hoort ook het afvoeren en uiteindelijk laten storten van de gesaneerde materialen. Hier zijn strenge voorschriften voor. Zo moet bijvoorbeeld alle asbest luchtdicht en dubbel verpakt zijn voordat het vervoerd mag worden. De hoeveelheid die we afvoeren mag niet afwijken van de hoeveelheid die in het asbestsaneringsrapport staat.
Asbest zou in 2024 verboden worden, maar het betreffende wetsvoorstel is niet langs de Eerste Kamer gekomen. Wanneer het verbod precies ingaat is nog niet duidelijk.
Er zijn goede redenen om snel te starten met het verwijderen van asbest. Al sinds 1993 wordt asbest niet meer gebruikt in de bouw. Dat betekent dat alle asbestbevattende producten die nu nog in gebruik zijn in Nederland, minimaal 28 jaar oud zijn. In veel gevallen zijn deze aan renovatie of vervanging toe. Is een asbestdak bijvoorbeeld in slechte staat of verwaarloosd?
Vanwege gevaar voor de gezondheid kan de gemeente dan nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen.
Waar moet ik op letten bij het ventileren van mijn stal?
Wat betreft de afwerkmogelijkheden voor uw dak, zijn er verschillende mogelijkheden.
Er zijn tal van mogelijkheden rondom de afwerking van uw dak. Wij informeren u graag over de verschillende opties en denken met u mee over de voor u persoonlijk beste dak oplossing.
Weet u het verschil tussen sandwichpanelen en golfplaten? Belangrijk is dat u datgene kiest wat het beste bij uw project past.
Er zijn verschillende oplossingen om licht in de stal of schuur te brengen. Een voorbeeld hiervan is een lichtnok, wat veel wordt toegepast bij maneges en werkplaatsen. Andere mogelijkheden zijn licht casettes in sandwichpanelen of enkel/dubbelwandige lichtplaten in golfplaten.
In principe hoeven er natuurlijk niet altijd zonnepanelen op een nieuw dak te worden geplaatst. Echter, mocht die wens er voor een later stadium wel zijn is het goed om tijdens de dakrenovatie met enkele zaken rekening te houden. Het dak moet namelijk voldoen aan bepaalde specificaties en daarnaast kunnen de werkzaamheden van de dakrenovatie en het plaatsen van de zonnepanelen worden gecombineerd.
Gemiddeld genomen duurt een dakrenovatie twee tot drie dagen. De eerste dag gaat het dak eraf. De tweede dag het dak erop en de laatste dag wordt aan de afwerking besteed. Bij de afwerking kan onder andere aan windveren en goten worden gedacht.
De kopse kanten van een sandwichpaneel kunnen worden afgewerkt met een spagprofiel. Dit is een stalen profiel, welke overeenkomt met het profiel van het sandwichpaneel. Dit profiel wordt geplaatst om ongedierte en vogelvraat tegen te gaan.
Veiligheid op de bouwplaats is erg belangrijk. Bij Middendorp Montage garanderen we veiligheid voor onze medewerkers als zij aan het werk zijn. Dit doen wij op de volgende manier: