Veelgestelde vragen over het verwijderen van asbest

Wat is een asbestsanering?

Bij een asbestsanering maken we een gebouw of onderdeel daarvan geheel vrij van asbest. Met de term ‘asbestsanering’ bedoelen we het gehele proces, van het aanvragen van de vergunningen tot en met het afvoeren en verwerken van asbest. Het verwijderen van asbest is dus één onderdeel van een asbestsanering. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.

Waar het op neerkomt, is dat we een gebouw vrij maken van asbest. Lees hier meer informatie over een asbest dak vervangen.

Hoe gaat een asbestsanering in zijn werk?

Het proces van asbestsanering bestaat uit verschillende stappen:

  1. Asbestinventarisatie laten uitvoeren
  2. Omgevingsvergunning en sloopmelding aanvragen
  3. Werkvoorbereiding van het project
  4. Asbest laten verwijderen
  5. Vrijgave van het pand
  6. Monteren van uw nieuwe dak

Laat u uw asbest dak vervangen door Middendorp Montage? Dan nemen we dit hele proces voor u uit handen. U hoeft alleen te zorgen voor goede bereikbaarheid rondom uw stal, schuur of loods. Na het verwijderen van asbest plaatsen wij zo snel mogelijk uw nieuwe dak.

Meer weten over het vervangen van een asbest dak? Bekijk de onderstaande video.

Wat kost asbest verwijderen?

Het verwijderen van een asbest dak kost in 2024 gemiddeld tussen de €7 en €10 per m2. De totale kosten bestaan uit de kosten voor asbestinventarisatie, en het verwijderen, verwerken en afvoeren van asbest. Daarnaast zijn een aantal zaken bij iedere asbestsanering weer anders:

  • De grootte van de te saneren ruimte
  • De hoeveelheid asbest
  • Het type asbest

Hierdoor kunnen de kosten sterk variëren. We maken voor uw project graag een kostenberekening op maat. U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen via onze prijscalculator

Stellen jullie ook een asbestinventarisatierapport op?

Ja, wij verzorgen óók uw asbestinventarisatierapport. Dit rapport is nodig om de verplichte omgevingsvergunning (sloopmelding) aan te vragen bij de gemeente.

Een onafhankelijke partij komt bij u langs om het dak te beoordelen en een monster te nemen. Wanneer er asbest wordt aangetroffen, staat in het inventarisatierapport om welke risicoklasse het gaat en hoe het asbest verwijderd moet worden. Zodra het rapport binnen is, regelen wij de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit proces heeft een doorlooptijd van enkele weken.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

In de meeste gevallen mag u asbest niet zelf verwijderen. Dit mag alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het gaat om een woning of gebouw met nevenfunctie (geen bedrijfsfunctie)
  • De totale oppervlakte van het materiaal is kleiner dan of gelijk aan 35 m2
  • U bent er zeker van dat het asbesthoudend materiaal niet gebroken of beschadigd wordt
  • Het mag alleen bij de zogenoemde hechtgebonden variant van asbest
  • U vraagt minimaal een week van tevoren een sloopmelding aan bij de gemeente

Lees hier meer over zelf asbest verwijderen.

Voor grote oppervlaktes (meer dan 200 m2) kunt u Middendorp Montage inschakelen om uw asbest te verwijderen.

Waarom asbest laten verwijderen door een bedrijf?

In de meeste gevallen is het verstandig asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Vaak is dat zelfs wettelijk verplicht. Daarbij biedt asbest laten verwijderen door Middendorp Montage de volgende voordelen:

  • Wij ontzorgen u in alle fases van asbestsanering, van inventarisatie tot afvoer en ook de administratieve afhandeling die daarbij hoort. Zo besparen we u veel tijd en inspanning.
  • We verrichten alle werkzaamheden in eigen beheer. We beschikken over alle nodige machines en apparatuur. En we houden van korte lijnen, wat zorgt voor een vlotte afhandeling.
  • We communiceren helder en u heeft altijd een vast aanspreekpunt. Wel zo prettig!
Is asbest verwijderen verplicht?

In 2024 ben je als eigenaar van je woning of pand niet verplicht om asbest te verwijderen. Wel kan de gemeente eisen om je asbest te verwijderen, maar alleen als het asbest zich in een gevaarlijke of slechte staat bevindt.

Voorheen gold een verbod op asbesthoudende daken vanaf 2024. In 2019 is echter landelijk besloten dat dit verbod wordt opgeschort naar een latere termijn. Het verbod gaat wel door, maar het is vooralsnog onbekend wanneer en in welke vorm.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de actuele wet- en regelgeving omtrent asbest.

Wat is een slechte staat van asbest?

Asbest is in een slechte staat als er asbestvezels vrij kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld als het asbesthoudende materiaal:

  • breekt of doorzakt (kapot gaat)
  • poreus aanvoelt (verweert)
  • wordt gezaagd of geboord.

Asbestvezels zijn met het blote oog niet te zien. Het inademen van deze vezels is schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen als uw asbest in slechte staat verkeert. Wij raden altijd aan om asbest te verwijderen vóórdat het een slechte staat bereikt. Zo blijven de gezondheidsrisico's voor u en uw omgeving beperkt. 

Heb ik een vergunning nodig voor asbest verwijderen?

Voor het verwijderen van asbest bent u verplicht een sloopmelding te doen bij de gemeente. Om deze sloopmelding aan te vragen, heeft u een asbestinventarisatierapport nodig. Onder bepaalde voorwaarden heeft u ook een omgevingsvergunning nodig.

Laat u asbest verwijderen door Middendorp Montage? Dan nemen wij dit voor u uit handen. 

Is asbest sanering hetzelfde als asbest verwijderen?

Een asbestsanering is eigenlijk hetzelfde als asbest verwijderen. Met de term ‘asbestsanering’ bedoelen we het gehele proces, van het aanvragen van de vergunning tot en met het afvoeren en verwerken van asbest. Het verwijderen van asbest is dus één onderdeel van een asbestsanering. In de volksmond worden beide termen door elkaar gebruikt.

Welke voorbereidingen moet ik zelf treffen voor asbest verwijdering?

Als u asbest laat verwijderen door Middendorp Montage, nemen wij het meeste werk voor u uit handen. Zo verzorgen wij de voorbereidingen, waaronder het papierwerk. Voordat we asbest kunnen verwijderen en een nieuw dak kunnen plaatsen, vragen we van u het volgende:

  • Zorg ervoor dat het gebouw in kwestie goed bereikbaar is, zodat er ruimte is voor onze kranen, verreikers en asbestcontainers.
  • Zorg ervoor dat er geen losse spullen meer om het gebouw heen staan, zodat hier geen asbest deeltjes tussen kunnen komen.
  • Het gebouw moet leeg en bezemschoon zijn (ook gordingen), tenzij er isolatie onder het asbesthoudende materiaal aanwezig is.

Moet het vee uit de stal bij asbest verwijderen?

Tijdens het verwijderen van asbest wordt het vee vaak uit de stal gehaald. Er zijn echter ook mogelijkheden om de dieren binnen te houden. Bijvoorbeeld als er tempex of dupanel onder de gordingen wordt geplaatst. Zo wordt (van binnenuit) een dichte kap gerealiseerd en kan het vee binnen blijven.

Ook kunnen we, indien gewenst, in twee fases werken. We doen eerst de ene helft, daarna de andere helft, zodat het vee binnen kan blijven. Wanneer de situatie erom vraagt, kunnen we ook tijdelijke oplossingen toepassen, zoals een zeil over het dak.

Tijdens de werkzaamheden denken we dus graag met u mee en zijn we flexibel!

Stappenplan asbest verwijderen

Het verwijderen van asbest gebeurt volgens een aantal vaste stappen:

  • Papierwerk, vergunningen en werkvoorbereiding
  • Een goed bereikbare en schone locatie
  • Asbest verwijderen en vrijgave
  • Montage van uw nieuwe dak

Hoeveel tijd en inspanning het vervangen van een asbest dak kost, verschilt per situatie. Wij beschikken over eigen materieel en een team van vakmensen. Ons uitgangspunt is altijd dat uw bedrijf zo min mogelijk hinder ondervindt.

Meer weten over het vervangen van een asbest dak? Bekijk hier ons volledige stappenplan voor asbestsanering.

Wanneer moet ik mijn asbest verwijderen?

Voorheen gold een verbod op asbesthoudende daken vanaf 2024. In 2019 is echter landelijk besloten dat dit verbod wordt opgeschort naar een latere termijn. Het verbod gaat wel door, maar het is vooralsnog onbekend wanneer en in welke vorm.

Asbest verwijderen is dus niet verplicht, maar er zijn goede redenen om niet te wachten met het verwijderen van asbest. Al sinds 1993 wordt asbest niet meer gebruikt in de bouw. Dit betekent dat alle asbesthoudende producten die nu nog in gebruik zijn, minimaal 30 jaar oud zijn. In veel gevallen zijn deze aan vervanging toe. Naarmate een asbest dak ouder wordt, verslechtert de staat ervan en loopt u risico dat er asbestvezels vrijkomen.

Vanuit praktische en maatschappelijke overwegingen is het slim om na te denken over het verwijderen van asbest. Panden met asbest zijn bovendien steeds lastiger te verzekeren. U doet er goed aan om uw dak tijdig te renoveren, vóórdat uw asbest dak problemen oplevert.

Dak renoveren

Wat is het verschil tussen golfplaten en sandwichpanelen?

Het is belangrijk om het verschil tussen golfplaten en sandwichpanelen te begrijpen. Zo kunt u een goede keuze maken voor uw project. Uiteraard helpen onze adviseurs u hier graag bij. In het kort zijn dit de belangrijkste verschillen:

  • Golfplaten worden vooral gebruikt op veestallen die niet geïsoleerd hoeven te worden. Of stallen die na-geïsoleerd moeten worden in verband met de luchtgeleiding.
  • Sandwichpanelen zijn volledig geprefabriceerd. Hierdoor bespaart u op de bouwtijd, en kan alles in één keer worden geïsoleerd.

Over de verschillen tussen golfplaten en sandwichpanelen kunt u meer lezen in onze productbrochure.

Wat zijn de afwerkmogelijkheden van mijn dak?

Voor het afwerken van uw nieuwe dak zijn er verschillende mogelijkheden. Dit is afhankelijk van het type beplating op uw dak; golfplaten, sandwichpanelen of enkelstaal.

  • Zowel golfplaten als sandwichpanelen daken kunnen worden afgewerkt met een stalen gezette windveer, verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Een sandwichpanelen dak kan worden afgewerkt met een stalen nok.

Er zijn tal van mogelijkheden rondom de afwerking van uw dak en de nok. Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor lichtinval door lichtplaten of lichtcassettes, of een ventilatienok. Wij informeren u graag over de verschillende opties en denken met u mee over de beste dak oplossing voor u.

Wat zijn de afwerkingsmogelijkheden van een sandwichpaneel?

De kopse kanten van een sandwichpaneel worden afgewerkt met zetwerk. Hiervoor gebruiken we spagprofielen. Dit zijn stalen profielen, die overeenkomen met de profilering van het sandwichpaneel. Deze profielen plaatsen we om ongedierte en vogelvraat tegen te gaan. Eventuele kieren worden opgevuld met een foamvuller.

Hoe lang duurt een dakrenovatie?

Gemiddeld genomen duurt een dakrenovatie twee tot drie dagen. Op de eerste dag gaat het oude dak eraf. Op de tweede dag monteren we uw nieuwe dak. De laatste dag besteden we aan de afwerking van uw dak. Denk hierbij aan het monteren van windveren, zetwerk en dakgoten. 

Hoe lang een dakrenovatie duurt is afhankelijk van de oppervlakte van uw pand, het type beplating en de bereikbaarheid. Onze verkoopadviseurs kunnen een goede inschatting maken.

Daglicht oplossingen bij een dakrenovatie

Daglicht heeft een positief effect op mens en dier. Daarom denken we graag met u mee over de beste daglicht oplossingen bij uw dakrenovatie. Zo kunt u kiezen voor enkel- of dubbelwandige lichtplaten of lichtcasettes (bij een sandwichpanelen dak).

Wilt u optimaal gebruik maken van de natuurlijke lichtinval? Dan adviseren we een lichtnok. Dit is ook zeer goed te combineren met ventilatie oplossingen, en samen te stellen met verschillende soorten lichtplaten. 

Goed advies is belangrijk, laat u dus adviseren door een partij met verstand van zaken. Onze verkoopadviseurs staan graag voor u klaar. 

Ventilatie oplossingen bij een dakrenovatie

Alle veesoorten hebben baat bij frisse, schone lucht in de stal. Een vochtige omgeving met mestgassen, ziekteverwekkers en stof kan schadelijk zijn. Ook de temperatuur is belangrijk. Er zijn verschillende mechanische en natuurlijke manieren om te ventileren in de stal, waaronder een ventilatienok.

De afzuigende werking van een ventilatienok zorgt voor goede luchtcirculatie in uw stal. Vervuilde, vochtige lucht wordt snel afgevoerd. Hierdoor blijft de lucht in de stal frisser en droger. Bovendien wordt bacteriegroei tot een minimum beperkt. Kiest u voor ventilatie vanuit de nok, dan is dit vaak te combineren met lichtdoorlating.

Er zijn verschillende soorten ventilatienokken beschikbaar. Neem contact op met onze verkoopadviseurs voor een vrijblijvend advies op maat.

Moeten zonnepanelen in combinatie met een nieuw dak?

Heeft u de wens om (nu of in de toekomst) zonnepanelen te plaatsen op uw dak? Het is niet verantwoord als de levensduur van het zonnepaneel langer is dan de levensduur van het dak.

Wilt u uw dak renoveren en (nu of in de toekomst) zonnepanelen te plaatsen? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het renoveren van uw dak. Voor sandwichpanelen geldt bijvoorbeeld een minimale staaldikte als u hier zonnepanelen op wilt plaatsen.

Gaat u uw dak renoveren en wilt u zonnepanelen op uw nieuwe dak? Dan is het verstandig om dit direct te doen. Het is bijvoorbeeld vaak mogelijk om veiligheidsvoorzieningen te combineren. Tijdens het vervangen van de dakbeplating en het monteren van de zonnepanelen, hoeven we dan maar eenmalig valbeveiliging te plaatsen.

Veiligheid

Hoe garanderen jullie veiligheid op de bouwplaats?

Veiligheid op de bouwplaats vinden we belangrijk:

  1. We brengen netten aan onder het dak om de veiligheid van onze monteurs op het dak te waarborgen. 
  2. Aan de randen bevestigen wij randbeveiliging. Mochten er medewerkers van de rand afglijden, vallen zij in deze netten. 
  3. Al onze medewerkers gebruiken de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder gehoorbescherming en veiligheidsschoenen.