Zonnepanelen op daken i.p.v. zonneparken

Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, pleit voor het stopppen met bouwen van zonnenparken en zet in op zonnepanelen op daken. Op dit moment liggen slechts op tien procent van de bedrijfsdaken in Nederland zonnepanelen. 

Ook hoogleraar energietransitie Jan Rotmans pleit daarvoor. Door de hoge subsidies is het volgens hem begrijpelijk dat boeren voor een zonnepark kiezen. "Een boer verdient al gauw zo'n vijfduizend euro per jaar aan één hectare grond met panelen. Dat verdient een stuk beter dan een weiland met gras."

Volgens Rotmans is er in Nederland 2,5 miljard vierkante meter hard oppervlak. Hij noemt bedrijfsdaken, woningdaken en bijvoorbeeld ook de haven van Rotterdam. De hoogleraar stelt dat met slechts de helft van die 2,5 miljard vierkante meter hard oppervlak Nederland de klimaatdoelstelling kan halen. Bovendien; dan zijn de extra oppervlakten van asbestdaken die beschikbaar kunnen komen na sanering nog niet meegnomen.

Een wetswijziging waarmee gemeenten dakeigenaren kunnen dwingen om panelen te plaatsen, komt eraan. De verwachting is echter dat die nog zeker een jaar duurt. "Ondertussen bouwen we elk jaar ongeveer drie miljoen vierkante meter nieuw industriedak", zegt Rotmans. "En daar ligt dan weer nauwelijks een paneel op."

bron: NOS.nl 

Het hele artikel leest u hier.