De winter lijkt voorbij. Door de oplopende temperaturen smelt het sneeuw en ijs op het dak in rap tempo. In sommige gevallen leidt dit tot lekkages. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
De afgelopen week is er een flink pak sneeuw gevallen. Zolang het buiten onder het vriespunt blijft, is er doorgaans niks aan de hand. Zolang het blijft sneeuwen, komt er steeds nieuwe verse sneeuw bovenop de ouder sneeuw te liggen waardoor de onderste laag sneeuw wordt samengedrukt. Het samendrukken van de sneeuw levert een hardere en zwaardere vorm van het sneeuw/ijs op. Dankzij de koude temperaturen blfijt de sneeuw en het onderliggende ijs liggen. Echter, nu de dooi is ingzet zal het sneeuw en ijs gaan smelten. Door de snelle stijging van de temperatuur zal het snel dooien, wat veel water op het dak oplevert.
Sommigen daken en goten kunnen de grote hoeveelheden water niet aan, waardoor het langer op het dak blijft liggen. Als het water niet weg kan omdat de dakgoot vol is, zal het water automatisch een andere weg zoeken. Lekkages komen hierdoor sneller aan het licht. In veel gevallen is een verstopte of bevroren dakgoot het probleem, waardoor het smeltwater niet weg kan komen.
Daarnaast is de sneeuw makkelijk te beinvloeden door de wind. Het gewicht tussen een sneeuwvlok en een regendruppel zijn nagenoeg gelijk, maar omdat de sneeuwvlok een veel groter oppervlak heeft is de valsnelheid veel lager. Een beetje wind kan er al voor zorgen dat de sneeuw wordt opgestuwd tot onder dakpannen, dakgoten of andere dak elementen. Zolang de temperatuur onder nul blijft is er niets aan de hand. Maar bij dooi zal de sneeuw smelten en kan het water door de bouwkundige constructie van het pand dringen waardoor lekkages of vochtschaden kunnen ontstaan.
Ervaart u problemen met uw pand door de smeltende sneeuw? We kijken graag met u mee naar een oplossing. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.