Opnieuw miljarden euro’s beschikbaar voor SDE+ en SDE++-subsidie in 2020.
De subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE) bestaat uit een vergoeding per opgewekte eenheid (kWh) elektriciteit voor een periode van 15 jaar. Najaar 2020 gaat de SDE+ regeling over in SDE++.
De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) bestaat uit een vergoeding per opgewekte eenheid (kWh) elektriciteit voor een periode van 15 jaar. Deze regeling zal najaar 2020 overgaan in SDE++.
SDE+ subsidie is momenteel alleen beschikbaar voor grootverbruikers. Grootverbruikers hebben een aansluiting groter dan 3x80A (ampère). Het doel van een grootverbruiker is dus zoveel mogelijk zonnepanelen installeren. U verdient dan drie keer geld: subsidie per opgewekte kWh, uw energiekosten dalen, opgewekte energie die u niet verbruikt kunt u verkopen aan het net.
SDE++ stimuleert de productie van duurzame energie en richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Zonnepanelen met SDE++-subsidie zijn daarom zeer interessant. Het verschil tussen de kostprijs van grijze (fossiele) energie en die van duurzame energie wordt vergoed over een periode tot 15 jaar. Als u een SDE++-subsidie voor zonnepanelen toegewezen krijgt, kunt u maximaal 8,5 eurocent subsidie krijgen per opgewekt kilowattuur.
Met een SDE++-subsidie verdient u dus dubbel zo veel geld:
In 2020 gaat de SDE+ subsidie veranderen, of beter gezegd: verbreden. Vanaf 1 januari 2020 krijgen naast hernieuwbare energie ook CO2-reducerende technieken subsidie. Dat betekent dat de subsidie breder kan worden ingezet. In plaats van twee openstellingsrondes, een in het voorjaar en een in het najaar, zal er in de toekomst waarschijnlijk nog maar één openstellingsronde per jaar zijn.
In 2020 zijn er nog wel twee subsidierondes: 1x een SDE+ ronde in maart 2020, gelijk aan de rondes in 2019, en 1x een nieuwe SDE++ ronde in het najaar van 2020. In verband met de nieuwe verplichte transportindicatie hebben sommige bedrijven bij de najaarsronde 2019 geen aanvraag kunnen doen. Door in 2020 twee subsidierondes open te stellen wil minister Wiebes bedrijven tegemoet komen.