Vierduizend m2 nieuw dak voor Brabants akkerbouwbedrijf

“Bewust de keuze gemaakt om door te pakken”

“Dit jaar zetten we in op de gebouwen.” Voor akkerbouwer Jos van Sambeeck uit Reusel is het belangrijk om zijn bedrijf up-to-date te houden. De ene keer wordt er geïnvesteerd in machines, nu waren de daken aan de beurt. Middendorp Montage uit Kootwijkerbroek heeft vierduizend vierkante meter aan damwandplaten met pir-isolatie op drie hallen en het afdak van de spuitlocatie gelegd. “Best rigoureus misschien, maar het verhoogt meteen het werkplezier van onze werknemers.”
Tekst en beeld: Martin de Vries

Terwijl de schilders bezig zijn met de afwerking van de deuren, wijst Jos van Sambeeck naar de lichtstraat in de werkplaats. “We zochten een betaalbare oplossing om veel licht in deze ruimte te krijgen. Onze medewerkers zijn natuurlijk ontzettend veel buiten op het land aan het werk. Straks in de winter verplaatsen de werkzaamheden naar binnen. We hebben geen monteurs in dienst, toch doen wij veel onderhoud aan de machines zelf. Naast goede isolatie is het belangrijk dat er voldoende licht binnenkomt.” Uiteindelijk is er in samenspraak met Middendorp Montage gekozen voor een lichtstraat. “Met het resultaat zijn we ontzettend blij.”

De gebouwen vormen de spil in het akkerbouwbedrijf in Reusel. Van Sambeeck VOF heeft een areaal van ongeveer vijfhonderd hectare. Het bouwplan bestaat uit aardappelen, suikerbieten, pootgoed, graan, conserven en uien. “De aardappelen, uien en bieten vormen de belangrijkste teelten”, legt Jos van Sambeeck uit. Ook functioneert het bedrijf als dienstverlener voor derden in het bewaren en sorteren van pootgoed. 

Jos van Sambeeck is zelf in 1979 in het ouderlijk bedrijf in Bladel gekomen. “Het was toen nog een gemengd bedrijf met mestdieren en akkerbouw.” In 1983 raakte zijn vader zwaar invalide, waarna Van Sambeeck samen met zijn broer het bedrijf voortzetten. In 1989 is op de huidige locatie in Reusel een nieuw bedrijf opgezet, met de focus op akkerbouw. Nadat zijn vader in 1992 overleed is het bedrijf gesplitst en is Jos van Sambeeck met zijn vrouw in Reusel doorgegaan. “Inmiddels hebben we zes vaste medewerkers, in de seizoenen aangevuld met zzp’ers.”

ASBESTSANERING
De daken van drie hallen en het afdak van de spuitlocatie zijn begin dit jaar vervangen. “De andere hallen zijn nog vrij jong.” De eerste daken met asbesthoudende platen zijn van 1989. “Wij hadden hier niet zoveel asbest, maar we hebben wel heel bewust de keuze gemaakt om alles één keer te pakken ook de asbestvrije daken, die waren van niet goede kwaliteit. Voor ons was het asbestvrij maken een belangrijke aanleiding om nu met de gebouwen door te pakken. Ook wilden we graag meer bij-isoleren zodat we uiteindelijk minder hoeven te stoken. Het oude isolatiemateriaal hebben we laten zitten en daar is vier centimeter bij gekomen. Aan de ene kant creëert dit een fijn werkklimaat in de werkplaats. Goede isolatie scheelt ook enorm met het koelen in de opslag, als de temperatuur buiten oploopt.” Het bedrijf slaat zo’n twintigduizend ton consumptieaardappelen, uien en pootgoed in kisten op. 

Van de vierduizend vierkante meter dak bestond ongeveer twaalfhonderd vierkante meter uit asbesthoudende platen. Middendorp Montage heeft de asbestsanering in anderhalve dag uitgevoerd. De rest van het dakmateriaal bestond uit asbestvrije platen. Middendorp Montage heeft overal damwandplaten met pir-isolatie gelegd. Daarbij is van boven naar beneden gewerkt dus zonder overlap. Dus er is isolatie aangebracht, zijn goten vervangen, de lichtstraat aangebracht, windveren gemonteerd en de daken netjes afgewerkt. “Een totaalpakket.”

“Qua planning is het bedrijf ontzettend correct geweest. Voor ons is het belangrijk om het dak zo snel mogelijk dicht te krijgen, met het oog op aardappelen en uien. Bovendien moet het isolatiemateriaal niet nat worden. De planning is wel een week uitgesteld na de hevige sneeuwval in februari. Eigenlijk hebben we daarbij geluk gehad. Middendorp had daarna het dak snel dicht. Onze werknemers hebben een week buiten gewerkt. Er moest toch ook gesnoeid worden in de akkerranden. Zo hebben wij het ingevuld.”

In ‘het jaar van de gebouwen’ zoals Van Sambeeck 2021 typeert, worden ook meteen het schilderwerk, de aanplanting rondom en werkzaamheden op de andere locatie bij de kop gepakt. “We hebben bovendien besloten om door te pakken en de ruimtes goed in te richten. Op de plek in de werkplaats waar voorheen ook wel producten werden opgeslagen, is nu de kantine gesitueerd. Er is een tussenwand gekomen om de ruimtes beter te scheiden. De muur is mooi wit zodat de ruimte ook meteen lichter wordt. Voorheen zaten onze medewerkers toch wat in donkere hoeken te sleutelen. Er zijn meer ramen gekomen en de overheaddeur is vervangen. Ook gaan we de kantoorruimte nog vernieuwen.” Veel van deze werkzaamheden zijn door Van Sambeeck en de medewerkers zelf uitgevoerd. “Maar specialisme huren we in.” •