Is er sprake van asbest in het dak en/of de wanden van uw stal, hal, bedrijfspand of schuur? En wilt u uw asbest verwijderen en vervangen door nieuwe wand- of dakbeplating of nieuwe asbestvrije dakplaten (golfplaten)? In samenwerking met onze SC-530 gecertificeerde partners ontzorgen wij dagelijks opdrachtgevers bij het laten verwijderen en vervangen van asbest. Dit doen wij voor renovatieprojecten in de utiliteit en agrarische sector. 

De asbest sanering gebeurt uiteraard volgens de juiste procedures. Neemt u voor meer informatie over het verwijderen van asbest contact met ons op of bekijk de informatie op de volgende pagina's;

Asbest verwijderen van staldak of schuurdak
Asbestsanering dak bedrijfspand of bedrijfshal

 

Welke voorbereidingen moet ik zelf treffen voor het asbest saneren? 

In dit filmpje vertellen we je welke voorbereidingen je moet treffen voordat we de asbest verwijdering kunnen uitvoeren:

1. Er moet voldoende ruimte om het gebouw in kwestie heen zijn, zodat onze kranen, verreikers en asbestcontainers de ruimte hebben.
2. Om de gevels heen moeten geen spullen meer staan, zodat er geen asbest deeltjes tussen kunnen komen.
3. De hal moet leeg en bezemschoon zijn, tenzij er isolatiemateriaal aanwezig is.
4. Gordingen moeten netjes schoon zijn.

Van tevoren ontvang je van ons een uitgebreide instructiemail, met specifieke instructies voor het type gebouw (loods, stal, etc).

 

Met de juiste aanpak heeft u binnen enkele dagen een geheel nieuw dak.

Stap 1: asbestinventarisatierapport en sloopmelding

Voordat de asbest sanering daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moet eerst het papierwerk op orde zijn. In het filmpje vertellen we u hier meer over.
Voor meer dan 80% van dakrenovaties die wij uitvoeren, regelen we ook het asbestrapport. Dit is nodig voor de omgevingsvergunning (sloopmelding). Hiervoor komt iemand bij u langs om het dak te beoordelen en een monster te nemen. In het rapport wordt de aangetroffen asbest beschreven. Ook wordt er een risicobeoordeling gemaakt. Wij regelen de sloopvergunning voor u bij de gemeente. Dit hele proces duurt ongeveer drie weken.


undefined

Stap 2: Een goed bereikbare en schone locatie

U zorgt voor goede bereikbaarheid rondom uw stal of loods. Het is aan te bevelen dat het binnen bezemschoon is, maar we blijven wel realistisch. Rondom het dak betekent dit concreet dat er in de stal of het pand geen zaken als spinnenwebben meer zitten. 

undefined

Stap 3: Asbest sanering

Na de sanering wordt het dak dezelfde dag vrijgegeven (goedgekeurd). Als de mogelijkheid er is, saneren we bij een veestapel in twee fases. We doen eerst de ene helft. U kunt daarna het vee verplaatsen naar de andere helft, zodat de dieren indien gewenst in de schuur kunnen blijven. Er worden dan 2 vrijgaven gedaan. Dit werkt doorgaans prima. Bij de offerte zijn afvoerkosten voor het asbest inbegrepen. We verzorgen de asbest verwijdering dus van A tot Z!

Montage van nieuw dak

Stap 4: Montage nieuw dak

Direct na de asbest sanering wordt (indien noodzakelijk) randbeveiliging geplaatst. Daarna starten we gelijk met de montage van het nieuwe dak. Vooraf wordt alles ingemeten door onze werkvoorbereider.

Kiest u voor golfplaten of panelen? Wij adviseren graag wat voor u de beste dak-oplossing is.

Goed om te weten:

Landelijk verbod op asbest

Het verbod op asbesthoudende daken is opgeschort naar een latere termijn. Het verbod gaat wel door, maar het is nog onbekend wanneer en in welke vorm. Lees hier meer over de schadelijkheid van asbest en het verbod


Verzekeraars

Opstallen met een asbestdak worden niet meer goed verzekerd. Bijna alle verzekeraars hebben de laatste jaren de voorwaarden aangepast. Bekijk voor de asbest verwijdering dus nauwkeurig of u goed verzekert bent.

 

Energie investeringsaftrek

Ondernemers die besluiten gelijktijdig met de asbestsanering de isolatiewaarde van hun bedrijfsgebouw te verbeteren met een R-waarde van minimaal 2, hebben eveneens de mogelijkheid om van de Energie-investeringsaftrek gebruik te maken. Zij kunnen in aanmerking komen voor 45 procent aanvullende fiscale aftrek over de investering in de isolatie.

Schadelijkheid van asbest

Zolang platen op het dak liggen en niet beschadigen kan asbest eigenlijk niet zoveel kwaad. Maar een asbest verwijdering is wel aan te raden!

 

 

Wat kost asbest saneren?

De totale kosten voor de asbest verwijdering bestaan uit de kosten voor asbestinventarisatie, asbest verwijderen, asbest verwerken en asbest afvoeren. Voor een juiste kostenberekening nemen we al deze factoren mee. Bovendien zijn een aantal zaken bij elke asbestsanering weer anders:

 

 • De grootte van de te saneren ruimte
 • De hoeveelheid asbest
 • Het type asbest

De opbouw van de kosten is wel altijd helder. De verdeling is als volgt:

 • Verwijderen van asbest: 70 procent van de kosten
 • Asbestinventarisatie: 23 procent van de kosten
 • Afvoeren van de asbesthoudende materialen: 7 procent van de kosten

Wilt u weten wat de kosten van asbest verwijderen in uw situatie zijn? Vul ons offerteformulier in en we berekenen het graag geheel vrijblijvend voor u.

 

Wanneer asbest verwijderen?

Wanneer is het de slimste of beste tijd om asbest te verwijderen? Asbest zou in 2024 verboden worden, maar het betreffende wetsvoorstel is niet langs de Eerste Kamer gekomen. Wanneer het verbod precies ingaat is nog niet duidelijk.


Er zijn goede redenen om niet te lang te wachten met het verwijderen van asbest. Al sinds 1993 wordt asbest niet meer gebruikt in de bouw. Dat betekent dat alle asbestbevattende producten die nu nog in gebruik zijn in Nederland, minimaal 28 jaar oud zijn. In veel gevallen zijn deze aan renovatie of vervanging toe. Is een asbestdak bijvoorbeeld in slechte staat of verwaarloosd? Vanwege gevaar voor de gezondheid kan de gemeente dan nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen.

 

Wat is een asbestsanering?

De termen asbestsanering en asbestverwijdering betekenen vrijwel hetzelfde. Vaak gebruiken we ze door elkaar. Met asbestsanering wordt meestal het verwijderen én verwerken van asbest bedoeld. Anders gezegd, met asbestsanering bedoelen we meestal het hele proces: van aanvraag tot afvoer van asbest. Asbestverwijdering is dan een onderdeel van asbestsanering. Waar het allemaal op neerkomt is dat we een gebouw of onderdeel daarvan geheel vrij maken van asbest.

 

Asbest verwijderen, hoe gaat het in zijn werk?

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, gaan onze gecertificeerde medewerkers aan de slag. Dat doen zij op basis van het asbestsaneringrapport. Zorgvuldig verwijderen zij het asbest van de vastgestelde plekken. Hoe en waar, en in welke volgorde? Dat gaat altijd in overleg met u. Hoeveel tijd en inspanning het verwijderen kost, verschilt per situatie.


Wij beschikken over eigen materieel waardoor wij optimaal vakkundig montage- en afwerkingswerkzaamheden verrichten. Ons uitgangspunt is altijd dat vee of gewassen zo min mogelijk hinder ondervinden. Wij werken zo efficiënt mogelijk met als uitgangspunt dat uw werk altijd zoveel mogelijk gewoon doorgaat.


Bij asbest saneren hoort ook het afvoeren en uiteindelijk laten storten van de gesaneerde materialen. Hier zijn strenge voorschriften voor. Zo moet bijvoorbeeld alle asbest luchtdicht en dubbel verpakt zijn voordat het vervoerd mag worden. De hoeveelheid die we afvoeren mag niet afwijken van de hoeveelheid die in het asbestsaneringsrapport staat.
 

Asbest laten verwijderen

Asbest verwijderen wordt vrijwel altijd gedaan door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. Mag u zelf asbest verwijderen? Nee, in de meeste gevallen niet. U mag asbest alleen zelf verwijderen als u aan de volgende regels voldoet:

 • Het gaat om een woning
 • De totale oppervlakte van het materiaal is kleiner dan of gelijk aan 35 vierkante meter
 • U bent er zeker van dat er geen asbestvezels vrij kunnen komen (anders gezegd, het asbesthoudend materiaal wordt niet gebroken of beschadigd)
 • Het mag alleen bij de zogenoemde hechtgebonden variant van asbest
 • U vraagt minimaal een week van tevoren een sloopmelding aan bij de gemeente

Kortom, er zijn maar weinig gevallen waarin het is toegestaan om zelf asbest te verwijderen. In vrijwel alle gevallen is het verstandig asbest te laten verwijderen door een daartoe gecertificeerd bedrijf. In de meeste gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht. Daarbij biedt asbest laten verwijderen door Middendorp Montage de volgende voordelen:

 • Wij ontzorgen u graag in alles fases van asbestsanering, van inventarisatie tot afvoer en ook de administratieve afhandeling die daarbij hoort. Zo bespaart u veel tijd en inspanning en houdt u meer tijd over voor uw eigen werkzaamheden
 • We beschikken over alle benodigde machines en apparatuur en verrichten alle werkzaamheden in eigen beheer. Dit draagt bij aan onze werkwijze met korte en efficiënte lijnen. U kunt altijd rekenen op een vlotte afhandeling
 • Wij communiceren helder, u weet direct waar u aan toe bent en heeft altijd een vast aanspreekpunt
   

Accepteer je cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord
Hendrik Thomassen